Thursday, December 17, 2015

Pre-syncope

Hi ualls,
Smlm ada early experience, dia ajar cara nak measure blood pressure, ecg dgn pulse. Doctor sruh bawa white coat dgn stethoscope. Acah mcm doctor sbenar lah. Ingat boleh check patient tp tak ramai yg bawa stethoscope wktu tu so tak dpt la check patient. EE ni ada dua hari group aku kmarin dlu. Tp aku pitam lak. Maybe dalam bilik tu tadak udara yang bergerak dgn tadak tingkapnya pastu duduk rapat rapat sumpah doh selama ni aku kuat je. Boleh je hadapi. Tp haritu mmg first time dlm hidup aku pitam. Hahah doctor tgh terang terang boleh pulak aku pitam ken. Waktu aku ada bau something yg tak enak la dgn bau minyak wangi doctor lg aduh. Mngkin sbb tu jugak kot.
Waktu tgh berdiri tu aku boleh rasa daeah rush dr kaki naik atas tp tak sampai otak kot. Aku dah start lightheaded. Aku agk ha mmg aku nk pitam ni. Cepat cepat aku cari kerusi duduk. Wktu tu 50% awake. Sambil pgg erat kawan aku. Aku mmg nk stah awake. Nak belajar tanak tinggal. Rasa rugi. Tp waktu tu mata aku dah hitam kelam even aku buka mata luas luas, telinga rasa berdengung rasa nak pecah gegendang telinga. Wktu tu apa kawan aku ckp, apa ug jd semua aku tak tahu. Aku loss consciousness. Doctor perasan kawan aku dok cuba sedarkan aku. Doctor cepat cepat sua air kat aku tp still teruskan kelas ignore aku -_- dah minum air tu okay sikit. Doctor bg pulak air kopi. Pergh kopi lg worse kan aku. Dah okay dah sedar, tetiva nk muntah lak. Sakit perut pulak. Haih macam macam. Aku dh sedar tu, patient tanya aku apa khabar hahaha aku takleh nk interpret apa dia ckp aku buat tetau ja la. Sempat lg nk bergurau ha.
Aku duduk blkg doctor wktu tu. Doctor nk tunjuk something so dia sruh dekat lg dgn dia. Haaa wktu tu aku nk pitam lg skali kali ni mmg syncope. Yg aky tak sedar langsung. Cepat cepat aku nk belah dr situ. Tp kaki aku pulak give up tanak berdiri. Hmm nasib ada kawan tolong thanks korang. Aku balik je la rumah tak smpat pun nk hbis kan pelajaran haritu.
So esok tu aku g la lg skali tp kali ni aku g wad patient je. Tak g yg tmpat doctor tu ajar aku tkut pitan lg skali. Nasib la smpat belajar ecg hehe nt aku post gambar eh. Malu.

No comments:

Post a Comment